Klinisch psychologen (KP), orthopedagogen (KO) en (erkende) organisaties (EO) kunnen zich vanaf heden kandidaat stellen voor het aanbieden van individuele eerstelijnspsychologische zorg en/of het aanbieden van individuele gespecialiseerde zorg. Daarnaast gaan wij op zoek naar vindplaatsen in de regio waardoor psychologische zorg ook beter toegankelijk zal worden.
U vindt de oproepen met verdere toelichting hier:
Deze oproepen staan ook gebundeld in 1 map, waar je ook de opnames van de belangrijkste infosessies en de FAQ omtrent deze conventie terugvindt.
Indien u zich wil kandidaat stellen, kan u dit via onderstaande links doen:
- Portfolio voor de zelfstandig klinisch psycholoog en orthopedagoog
- Portfolio voor de (erkende) organisaties
- Formulier voor geïnteresseerde potentiële vindplaatsen
Wij vragen om dit portfolio zo snel als mogelijk (bij voorkeur voor 2 mei) in te vullen, gezien er op korte termijn een kwalitatief aanbod beschikbaar moet zijn. Vanaf 2 mei starten wij met het doornemen van de portfolio's en vervolgens, indien weerhouden, met het opstellen van overeenkomsten. De overeenkomst zal, in eerste instantie, lopen tot en met december 2022. In het najaar vinden individuele samenwerkingsgesprekken met de geconventioneerde KO/KP/EO plaats met oog op mogelijke verlenging van de huidige samenwerking.
Op 25-04 stonden er ook 2 infomomenten gepland om 12u en 17u, waarin we de matchingsprocedure hebben toegelicht. U zal de opname hiervan en de gebruikte presentatie eerstdaags in de openbare map kunnen terugvinden in de map ‘Infosessie matchingsprocedure’
Alvast bedankt voor uw interesse
De provinciale procesgroep ‘psychologische functies in de eerste lijn’
Belangrijk: Wie graag updates krijgt over hoe we in Oost-Vlaanderen met deze conventie verder aan de slag gaan of een toekomstige infosessie wenst bij te wonen kan zich inschrijven:
- voor klinisch psychologen/orthopedagogen via deze link
- voor erkende voorzieningen via deze link
De nieuwe conventie ‘terugbetaling psychologische zorg’ kan worden toegepast vanaf 1 september 2021. Dit nieuwe zorgmodel, is een belangrijke stap in de toegankelijkheid van psychologische zorg.
Het is de bedoeling om het aanbod van psychologische zorg geleidelijk aan op gecoördineerde wijze te versterken.
Het gaat om een belangrijke hervorming waarin de netwerken geestelijke gezondheid belangrijke opdrachten hebben gekregen, maar echter pas geleidelijk vorm zal krijgen, naarmate professionals en erkende voorzieningen in de geestelijke gezondheidszorg zich bij het nieuwe model aansluiten.
In Oost-Vlaanderen slaan de drie netwerken geestelijke gezondheid (Het PAKT, GG ADS en Radar) de handen in elkaar om alles zo goed mogelijk in banen te leiden.
In de provinciale procesgroep proberen we nu vooral een visie uit te werken over hoe we de conventie in onze provincie concreet zullen implementeren. Deze visie vormt een belangrijk onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst met de eerstelijnszones en de betrokken partners, die we tegen eind december 2021 dienen af te sluiten. Daarnaast proberen we input te verzamelen over (lokale) noden inzake geestelijke gezondheid in onze provincie per eerstelijnszone. De conventie vertrekt immers vanuit een public mental health visie waarbij de zorg dient afgestemd te worden op de noden. Om elkeen de kans te geven input te geven werd er een ‘survey’ gelanceerd, die iedereen kan invullen tot 15/1. U kan hier bepaalde noden doorgeven via dit formulier: https://forms.office.com/r/G5fXxpbfTA
Maar al te vaak wachten mensen in psychische nood te lang met het zoeken en vinden van hulp, met alle gevolgen van dien: uitval op het werk, op school of in het sociale leven. Het uitgangspunt is daarom de behoeften van de patiënt zo snel mogelijk op te sporen, door de eerste individuele sessie uit te voeren binnen een week tot maximaal een maand na de hulpvraag.
Lichte tot matig ernstige psychische klachten, waarbij de zorg is georganiseerd volgens 2 leeftijdscategorieën:
Deze leeftijdscategorieën overlappen elkaar om een passend aanbod te garanderen voor mensen van 15 t.e.m. 23 jaar, die dus hun zorgnetwerk (jongere of volwassene) kunnen kiezen volgens hun noden.
Vanaf 15 december 2021 wordt aan de eerstelijnspsychologen die vanuit de vorige conventie een overeenkomst met de netwerken geestelijke gezondheid hebben afgesloten de mogelijkheid geboden om een een aanbod psychologische zorg in de eerste lijn of eerstelijnspsychologische zorg te voorzien: interventies van korte duur en/of lage intensiteit die bijdragen tot het behoud of herstel van psychisch welzijn.
Ondertussen werken we aan een plan van aanpak uit om in latere fase een aanbod Gespecialiseerde psychologische zorg te voorzien voor mensen die gespecialiseerde zorg nodig hebben vanwege een onderliggende psychische aandoening.
Interesse?
Wil je een verschil maken in het aanbieden van laagdrempelige en betaalbare psychologische zorg, door eerstelijnspsychologische of gespecialiseerde ambulante hulp aan te bieden? Laat je interesse blijken via deze link
Interesse als erkende voorziening? Interesse kan worden doorgegeven via deze link
Om van dit tarief te kunnen genieten, volstaat het voor de patiënt om zich rechtstreeks te wenden tot een klinisch psycholoog of orthopedagoog van een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg dat de nieuwe overeenkomst met het RIZIV heeft ondertekend. De patiënt kan vrij kiezen of via de huisarts worden doorverwezen (er is geen specifiek verwijsformulier nodig).
De lijst van de geconventioneerde klinisch psychologen/orthopedagogen vindt u op de websites van de netwerken voor geestelijke gezondheid.
Ondertussen werden er reeds infosessies georganiseerd. De vele vragen die tijdens de infomomenten gesteld werden, werden gebundeld in een ‘FAQ’. U vindt deze FAQ terug via onderstaande link, waar u ook de opname en PPT terugvindt.
https://bit.ly/3nM9bpW
Infomoment contingent
Op donderdag 17 maart werd een infomoment gegeven waarin werd duidelijk gemaakt hoeveel sessies er vanuit deze conventie georganiseerd kunnen worden in alle eerstelijnszones. Deze werd opgenomen en kan hier bekeken worden.
Verdere planning matching noden en kandidaat psychologen/orthopedagogen/organisaties
Vanaf 25 april kan u zich gedurende 3 weken (tot 15 mei) kandidaat stellen voor het aanbieden van individuele eerstelijnspsychologische en/of ambulant gespecialiseerde psychologische hulp. Het groepsaanbod zal pas in een volgende fase verder geconcretiseerd worden.
We zullen de belangrijkste informatie die u nodig heeft voor het mogelijke aanbieden van individuele eerstelijnspsychologische en/of ambulant gespecialiseerde hulp samenvatten in een gerichte ‘oproep’, die omschrijft naar welke klinisch psychologen en orthopedagogen (zelfstandig of in loondienst van erkende organisaties) we, op basis van o.a. de behoeftenanalyse, op zoek zijn. Hiernaast zullen we alle belangrijke informatie over het verloop van de matchingsprocedure, waarin we kandidaten ‘matchen’ aan behoeftes en mogelijke vind- of werkplaatsen, toelichten in 2 infosessies op 25 april. Meer info hierover vindt u verder in deze communicatie terug.
In deze oproep zullen we ook toelichten wie de geïdentificeerde doelgroepen met een ‘unmet need’ zijn, die we op basis van o.a. de behoeftenanalyse, wetenschappelijke input en het protocolakkoord hebben vastgelegd. Het doel van de matchingsprocedure is tot een lokaal multidisciplinair samenwerkingsverband te komen dat zo goed mogelijk beantwoordt aan de behoeften van deze doelgroep, zonder hierbij de noden van de algemene bevolking uit het oog te verliezen.
De oproep is gericht aan zelfstandig klinisch psychologen en orthopedagogen maar ook aan erkende organisaties die een bijkomend aanbod wensen te realiseren via een klinisch psycholoog of orthopedagoog. Kandidaten kunnen, op basis van hun competenties, opleidingen en ervaringen als klinisch psycholoog of orthopedagoog, voor zowel eerstelijnspsychologische hulp als ambulant gespecialiseerde hulp intekenen. U zal deze oproep terugvinden op onze websites en ook via mail ontvangen als u heeft ingetekend op ons interesseformulier. Klinisch psychologen en orthopedagogen zullen vervolgens drie weken de tijd hebben om hun portfolio met hierin hun administratieve gegevens, opleidingen, beroepservaring en specifieke competenties rond eerstelijnspsychologische zorg of rond ambulant gespecialiseerde zorg in te dienen.
Infomomenten matching
De lancering van de oproep gaat gepaard met twee infomomenten, waarin we de oproep en matchingsprocedure verder toelichten. De powerpoint en opname van deze infosessies vindt u op deze pagina terug.
U kan zich via deze link inschrijven voor de infomomenten.
Heeft u nog verdere vragen, neem dan contact op met de projectmedewerkers van de netwerken via projectmedewerkersconv.ovl@gmail.com
De oproepen en het indienen van een portfolio
Vanaf 25/4 kan u zich als klinisch psycholoog, orthopedagoog of erkende organisatie kandidaat stellen binnen deze conventie. Meer informatie vindt u in de gedeelde map onder 'oproep ELP en GPZ'.
Meer informatie?
U kan ons contacteren via volgen emailadres: Projectmedewerkersconv.ovl@gmail.com
Team conventie psychologische functies eerste lijn Oost-Vlaanderen: