individuele of groepssessies voor kinderen en jongeren met lichte tot matige klachten
Sinds 2022 kunnen kinderenen jongeren met lichte tot matige psychologische klachten voor 11 euro naar de psycholoog.
Je hebt geen voorschrift of brief van de huisarts nodig. Je kan je rechtstreeks aanmelden bij een geconventioneerd psycholoog of orthopedagoog in je buurt.
Afhankelijk van je leeftijd en noden heb je recht op 5 à 20 sessies per jaar. Er zijn zowel individuele sessies als groepssessies. De sessies vinden plaats in de spreekkamer van de psycholoog/orthopedagoog, op een plek bij jou in de buurt of online via videobellen.
Op de website vind je een overzicht van alle psychologen die aangesloten zijn in Oost-Vlaanderen.
Je kan selecteren op naam, taal, regio, gemeente, leeftijd, specialisatie, ...
Je hebt geen formulier of voorschrift nodig.
De eerste individuele sessie is altijd gratis. Dan schat de psycholoog of orthopedagoog in of hij je kan helpen en welke hulp het meest gepast is.
Daarna betaal je:
Voor een groepssessie betaal je 2,5 euro.
Je betaalt enkel het remgeld. De rest van het bedrag ontvangt de psycholoog via de derdebetalersregeling.
worden nog aangevuld
Je vindt geconventioneerde psychologen en orthopedagogen in bijna elke gemeente. Ze werken vanuit hun eigen spreekkamer, op een school, in een bedrijf, bij een sportclub…. Als je je niet kan verplaatsen, is zorg bij jou thuis bij sommige psychologen en orthopedagogen ook mogelijk. Je kan ook zorg krijgen in een andere gemeente of provincie als je niet de juiste specialiteit vindt bij jou in de buurt. Het doel van van het aanbod is vooral dat je zo gemakkelijk mogelijk hulp kan zoeken en vinden.
Je spreekt dit zelf af met jouw psycholoog of orthopedagoog.
Als je je niet kan verplaatsen, is zorg bij jou thuis bij sommige psychologen en orthopedagogen ook mogelijk.
Dat hangt af van jouw leeftijd, het soort zorg dat je krijgt én het soort sessies dat je volgt.
Eerstelijnspsychologische zorg (ELP)
Gespecialiseerde psychologische zorg (GPZ)
Belangrijk: Het is mogelijk om individueel aanbod en groepsaanbod binnen een functie en over twee functies heen (gelijktijdig) te combineren, wanneer dit bij eenzelfde klinisch psycholoog/orthopedagoog is, of het individueel en groepsaanbod beide vanuit hetzelfde netwerk geconventioneerd zijn. Je klinisch psycholoog of orthopedagoog kan dit voor je nakijken.
Het is niet mogelijk om individueel ELP en individueel GPZ-aanbod gelijktijdig te combineren. Het is ook niet mogelijk om ELP groepsaanbod en GPZ groepsaanbod gelijktijdig te combineren.
Eerstelijnspsychologische zorg (ELP) is gericht op personen met lichte tot matige klachten die geholpen kunnen worden met kortdurende en/of weinig intensieve psychologische interventies.
Gespecialiseerde psychologische zorg (GPZ) is gericht op personen die specifiekere of intensievere zorg nodig hebben door ernstigere onderliggende psychische problemen.
Je hoeft dit niet zelf te weten. Tijdens een eerste gesprek schat de psycholoog of orthopedagoog in welke zorg het meest gepast is: ELP of GPZ.
Neen, er is geen specifiek formulier of voorschrift nodig. Je kan rechtstreeks zelf een afspraak maken.
Let wel, kies een klinisch psycholoog of orthopedagoog die een overeenkomst heeft om sessies aan te bieden. Je vindt een overzicht op www.psy-ovl.be.
Meer achtergrondinfo lees je hier: Netwerk Radar
Een lijst van alle geconventioneerde psychologen en orthopedagogen vind je op www.psy-ovl.be.