Sluit Logo Radar

Interesseformulier conventie eetstoornissen in Oost-Vlaanderen

dinsdag, 27 februari

Aan alle diëtisten

Aan alle klinisch psychologen/orthopedagogen

Aan alle (huis)artsen, (jeugd)psychiaters, kinderartsen

 

Allicht hoorden jullie al van de plannen van de FOD-volksgezondheid en het RIZIV om een zorgtraject eetstoornissen uit te bouwen voor jongeren tot en met 23 jaar. Hieronder krijgen jullie meer info over de gefaseerde aanpak van RADAR en kan je je interesse/expertise kenbaar maken als je overweegt om in te stappen als arts, diëtist, psycholoog of orthopedagoog. 

 

Hopelijk voelen jullie de kansen die dit zorgtraject biedt en zijn jullie enthousiast om mee te stappen in de verdere uitbouw ervan. We hopen jullie als netwerk daarbij goed te kunnen ondersteunen.

 

Wat houdt het zorgtraject eetstoornissen in?

Vanaf 1 februari 2024 kan elke behandelend (huis)arts een zorgtraject opstarten voor een jongere tot en met 23 jaar. De (huis)arts stelt een diagnose van een eetstoornis, zijnde anorexia nervosa (AN), boulimia nervosa (BN), binge eating disorder (BED), en start een zorgtraject op. Doel van het zorgtraject is dat er afstemming is tussen de betrokken hulpverleners.  Daarom start het zorgtraject met multidisciplinair overleg, georganiseerd door de arts, waarin een behandelplan wordt opgesteld. Geconventioneerde klinisch psychologen/orthopedagogen en geconventioneerde diëtisten kunnen jongeren in dit zorgtraject begeleiden zonder remgeld. Voor bijkomend advies en ondersteuning kunnen de ambulante hulpverleners in de eerste lijn een beroep doen op een multidisciplinair ambulant supportteam, afkorting MAST.

 

Welke diëtisten kunnen instappen?

Alle diëtisten met kennis van en ervaring met de eetstoornissen AN, BN en BED kunnen kandideren voor nieuwe conventie eetstoornissen. Dat gebeurt via het indienen van een aanvraag en portfolio met vraag naar een overeenkomst met RADAR, het netwerk geestelijke gezondheid kinderen en jongeren (GGKJ). Geconventioneerde diëtisten kunnen dan jaarlijks 15 sessies aanbieden aan jongeren. Voor jongeren is dit gratis, de diëtisten worden via het RIZIV vergoed.

 

Welke psychologen/orthopedagogen kunnen instappen?

Geconventioneerde klinisch psychologen/orthopedagogen kunnen deel uitmaken van dit zorgtraject, als zij kennis van en ervaring met de eetstoornissen AN, BN, BED hebben. Conventionering gebeurt via de conventie eerstelijnspsychologische zorg d.m.v. een overeenkomst met RADAR, het Oost-Vlaamse netwerk geestelijke gezondheid kinderen en jongeren. Geconventioneerde psychologen/orthopedagogen kunnen dan jaarlijks maximaal 20 sessies aanbieden aan jongeren tot en met 23 jaar. Voor jongeren is deze psychologische behandeling gratis, de psychologen/orthopedagogen worden via het RIZIV vergoed.

 

Waar kan ik me aanmelden? 

Als je als arts, diëtist, psycholoog of orthopedagoog interesse hebt, vul je dit beknopte interesseformulier in, bij voorkeur tegen 13 maart 2024.  Let wel: dit is nog geen aanvraag tot conventionering, maar zo krijgen we zicht op de aanwezige interesse en expertise in Oost-Vlaanderen. Op basis hiervan kunnen we een begroting en plan van aanpak opstellen. Iedereen die het formulier invult, wordt sowieso op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen in de loop van maart. 

 

Meer info

Zodra de projectgroep eetstoornissen is samengesteld en samengekomen, organiseren we een infosessie om meer duiding te geven. 

 

Ondertussen kan je hier terecht:

 

Deel dit nieuwsbericht

Ontdek de verschillende RADAR-programma’s

Ben je op zoek naar welke programma's RADAR heeft en wat ze doen? Dat vind je hier.